Domů » ZPRÁVY » SPOLUPRÁCE s MPSV

SPOLUPRÁCE s MPSV

Na začátku června proběhla druhá letošní pracovní skupina pro chráněný trh práce při MPSV. Zúčastnili se jí zástupci MPSV, partneři a zástupci zaměstnavatelů na chráněném trhu práce. A taky Kateřina Broža z Etincelle, zakládající signatář naší Deklarace.

Prvním diskutovaným tématem bylo zvýšení příspěvku na zaměstnávání OZP v návaznosti na inflaci, růst minimální mzdy a zdražování vstupů, zároveň ve spojitosti jak dlouho k navýšení příspěvku nedošlo.

Podle předaných informací MPSV předalo na vládu variantní návrh na navýšení 600 Kč/1000 Kč, kdy pravděpodobná účinnost bude až 1. 10. 2022.

Druhým tématem, které se probíralo velmi intenzivně, bylo nastavení plynulého zvyšování příspěvku pro další roky, a to ve vazbě na sledovatelné indikátory od zaměstnavatelů na CHTP. Jde konkrétně o počet zaměstnavatelů na CHTP, počet jejich zaměstnanců se ZP, výši mezd OZP nebo výši úvazků. Tento postup je zatím na úrovni diskuze a nejsou stanovené parametry jeho naplnění apod.

Na čem MPSV intenzivně pracuje, je sběr dat pro dobré hodnocení podmínek  chráněného trhu práce. Jde o data, která je možné odečíst z ročních zpráv nebo předložených žádostí za jednotlivé kvartály.

Shrnutí zajímavých informací k zaměstnávání na CHTP

  1. aktuálně je na CHTP 3762 zaměstnavatelů
  2. klesá podíl větších zaměstnavatelů
  3. 75 % firem má méně než 10 zaměstnanců
  4. 60 % firem má méně než 10 % TZP
  5. více než 50% TZP má 12 % firem
  6. počet firem s více TZP roste