Domů » ZPRÁVY » STARTUJEME TÝDNY SP

STARTUJEME TÝDNY SP

V krátkém rozhovoru se Zdeňkem Kosourem (Deklarace odpovědného podnikání a sociální podnik Kolibřík CSR) přinášíme informace o přípravách Týdnů sociálního podnikání v poslanecké sněmovně.

Jak vznikla idea uspořádání TÝDNŮ SP?
Deklarace odpovědného podnikání má za sebou čtyři úspěšné Kulaté stoly, v nich jsme s několika desítkami sociálních podnikatelů i odborníků diskutovali o očekáváních od nové legislativy. Jako logické vyústění bylo uspořádat platformu, v níž budeme moci předat zákonodárcům výstupy z těchto Kulatých stolů a také z průzkumu mezi sociálními podniky, kde jsme oslovili 100 % registrovaných SP.

Součástí TÝDNŮ SP bude také několik doprovodných akcí…
Ano, snažili jsme se program přizpůsobit nejenom zástupcům sociálních podniků, ale také jejich zaměstnancům, o ně jde především. Proto se mohou těšit na prohlídky Sněmovny nebo ve spolupráci s kabinetem ministra zahraničí Jana Lipavského také s prohlídkou Černínského paláce. Program bude nabitý a v příštích dnech ho zveřejníme.

Máte za sebou také uspořádání Fóra odpovědného podnikání, jaký byl jeho účel?
V květnu jsme uspořádali Fórum v Knihovně Václava Havla, ještě jednou děkujeme za možnost se setkat v takto krásných prostorech. Jako řečníky jsme si pozvali zástupce z ministerstev financí a práce a sociálních věcí, o své zkušenosti ze spolupráce se sociálními podniky se podělili zástupci samosprávy a korporátů, vystoupila rovněž paní místopředsedkyně Olga Richterová, která se tématu věnuje už nějaký čas a já jsem velmi rád, že se nám podařilo získat názory na vznik připravovaného zákona z klíčových ministerstev i od odborníků.

Když se vrátíme k TÝDNŮM SP, co je jejich cílem?
Kromě seznámení zákonodárců s očekáváními sociálních podniků od nového zákona je to také zvýšení povědomí o sociálním podnikání u veřejnosti. SP je nedílnou součástí integrace zdravotně postižených spoluobčanů a také sociální ekonomiky. Spoustu roků čekáme na vznik legislativy, která pomůže definovat sociální podnik a věřím, že také povede k nastavení pravidel, která jsou důležitá pro budoucí finanční udržitelnost.