Domů » ZPRÁVY » REPORT Z PRACOVNÍ SKUPINY MPSV PRO CHTP

REPORT Z PRACOVNÍ SKUPINY MPSV PRO CHTP

/KATEŘINA BROŽA

Zasedání pracovní skupiny pro chráněný trh práce aneb 22. vystoupení Ondřeje Závodského k přípravě zákona o registrovaném sociálním podniku

/Foto z tiskové konference k zahájení TÝDNŮM SP, kde ministr Marian Jurečka a Ondřej Závodský představovali vývoj prací na návrhu zákona/

Měla jsem tu čest, jako jedna z řady, se podílet na přípravě zákona v přípravné fázi, pak to jako dobře namazaný stroj vzalo do rukou MPSV ČR a vytváří z toho konkrétní dokument, který nyní vstupuje do vnitřního připomínkového řízení. Ano, vím, že je tam (malé) zpoždění.

Proto mě překvapilo, že se na programu zasedání pracovní skupiny pro chráněný trh práce, která proběhla 16. 11. 2022, objevilo téma registrovaného sociálního podniku. Je pravda, že malinká část zaměstnavatelů na chráněném trhu jsou také sociální podnikatelé (cca 7 %), ale jak se se sociální podnikání týká bezpečnostních a facility agentur mi nebylo dlouho jasné.

Vnímám od gestora, kterým je MPSV, velkou snahu prostřednictvím Ondřeje Závodského o maximální zapojení všech stakeholderů, kterých se legislativa bude dotýkat – sociálních podniků, lidí se specifickými potřebami  nebo sociálních služeb, které nyní často garantují poskytování psychosociální podpory.

Na druhou stranu, když poslouchám hořekování z několika různých stran – od Karla Rychtáře nebo Karla Machotky z TESSEA a nebo zástupců AZZP, že mají málo informací, aby se k tomu mohli kompetentně vyjádřit?

No, ano, mají, protože cílem sběru dat MPSV přece není lobbying zájmu některého ze stakeholderů. Cílem je příprava legislativy, která bude mít politické opodstatnění pro podporu lidí se specifickými potřebami na trhu práce, na kterou budou vyhrazeny prostředky ze státního rozpočtu.

A podmínek na chráněném trhu práce se zákon nijak nedotýká. A teď je otázka, co je tedy tím, co motivuje k tak široké a plačtivé diskuzi?

Chceme plnit poslání Deklarace naplno, proto jsem při jiné příležitosti nabídla kolegům z AZZP pomocnou ruku při přípravě koncepce sociální části, pokud by se chtěli transformovat ze zaměstnavatele na chráněném trhu práce na sociálního podnikatele!