Domů » ZPRÁVY » SETKÁNÍ STAKEHOLDERŮ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ

SETKÁNÍ STAKEHOLDERŮ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ

6. prosince DEKLARACE společně s MPSV uspořádala síťovací setkání organizací, které se zapojují do rozvoje sociálního podnikání v Česku. Využili jsme k tomu příležitosti zakončení TÝDNŮ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ VE SNĚMOVNĚ, setkání proběhlo v prostoru Sněmovní 7 a o catering se i tentokrát postarali sociální podniky.

“Od dnešního večera očekávám to, že společně budeme diskutovat o podobě zákona o sociálním podnikání a najdeme třeba i konsenzus mezi různými organizacemi, které jsou tu dnes ve velkém počtu zastoupeny. A samozřejmě očekávám, že se budeme i dobře bavit,” odpověděla na otázku moderátorky v úvodu mluvčí DEKLARACE Kateřina Broža.

Večer byl zahájen proslovy vládní zmocněnkyně pro lidská práva Kláry Šimáčkové Laurenčíkové, místopředsedkyně Sněmovny Olgy Richterové, MPSV pak ve svém projevu zastupovala Anna Brabcová.

“I já se připojuji k díkům organizátorům, že TÝDNY SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ VE SNĚMOVNĚ pořádáte. Čísla bohužel ukazují, že pouze 30% zdravotně postižených občanů v produktivním věku nalezne šanci svůj profesní potenciál uplatnit. Chci poděkovat sociálním podnikům za to, že jste se na svoji cestu zaměstnávání zdravotně postižených vydali,” pronesla mj. ve své řeči zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková.

Zmocněnkyně vlády ČR pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková při zahájení večera.

Úvod večera zakončil rozhovor s mluvčími Deklarace odpovědného podnikání. Ti odpovídali na otázky mj. na hodnocení TÝDNŮ SP a také oznámili podpis Memoranda, které rozšíří think tank Deklarace odpovědného podnikání o nový formát asociace sociálních podniků.

Před diskuzemi a síťováním ještě následovala hra divadelníků bez domova a poté již debaty o podobě nového zákona i budoucnosti sociálního podnikání v Česku. Organizátoři akce pozvali zástupce všech zásadních institucí či organizací, které se podílí na zlepšování podmínek zaměstnávání kolegů s hendikepem.

Z vystoupení Divadelníků bez domova.

“Jsem rád, že jsme se zde setkali v tak velkém zastoupení různých organizací a sociálních podniků. V letošním roce DEKLARACE ukázala, že sociální podniky mohou vedle vedení svých podniků uspořádat také řadu kvalitních eventů a setkání, které podpoří téma sociálního podnikání i vznik zákona. Na TÝDNY SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ VE SNĚMOVNĚ máme jen pozitivní reakce, i tím, že svým rozsahem se jednalo o doposud největší akci na popularizaci našeho tématu v Česku. Dokonce zástupci slovenské Sněmovny se chtějí naší akcí inspirovat. Děkuji všem podnikům, kteří se do příprav zapojili,” uzavřel Zdeněk Kosour, mluvčí DEKLARACE.

Záznam z úvodu setkání naleznete zde: https://youtu.be/tOO6BKKNrso