Domů » ZPRÁVY » TZ: DEKLARACE, TEAMIUM A JIHOMORAVSKÝ KRAJ OTEVŘELI CENTRUM SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ

TZ: DEKLARACE, TEAMIUM A JIHOMORAVSKÝ KRAJ OTEVŘELI CENTRUM SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ

Tisková zpráva

Brno, 29. července 2024: JIHOMORAVSKÝ KRAJ, DEKLARACE ODPOVĚDNÉHO PODNIKÁNÍ A TEAMIUM OTEVÍRAJÍ CENTRUM SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ V BRNĚ

V Jihomoravském kraji vzniká Centrum sociálního podnikání – nové kontaktní místo zaměřené na podporu sociálních firem. Má za cíl poskytovat informace a podporu všem zájemcům o sociální podnikání, včetně veřejnosti, státní správy a samotných sociálních podnikatelů.

Memorandum o vzniku podepsali 29. července 2024 předseda Deklarace odpovědného podnikání Václav Běťák, Ondřej Závodský z Ministerstva práce a sociálních věcí, Jan Klouček ze sociálního podniku Teamium a zástupkyně Krajského úřadu Jihomoravského kraje Jana Holomčík Leitnerová.

„Podpora sociálního podnikání podle mě není jen projevem společenské odpovědnosti, ale i hospodárným krokem. Sociální podniky často doplňují tradiční ekonomické sektory a poskytují alternativní zdroje příjmů a služeb. Uzavřená memoranda směřují tuto podporu do konkrétních oblastí a umožňují nám efektivní koordinaci a propagaci aktivit v této oblasti,“ komentuje spolupráci Jana Holomčík Leitnerová.

„Jsem velmi rád, že se povedla spolupráce, která výrazně podpoří růst sociálního podnikání v Jihomoravském regionu. V Deklaraci odpovědného podnikání, která je co do počtu zastřešených sociálních firem největší organizací v Česku, se snažíme hledat nové příležitosti i smysluplné výzvy pro zaměstnavatele hendikepovaných, jsem rád, že nové brněnské Centrum sociálního podnikání bude toto poslání i díky partnerům, kteří se podíleli na jeho vzniku, naplňovat,“ uvádí předseda Deklarace odpovědného podnikání Václav Beťák.

Projekt podpoří také síť SPointů, které MPSV zřídilo v rámci projektu RESP. Navazuje na aktivity pražského Centra sociálního podnikání, které spouštěla Deklarace na přelomu tohoto roku. „Jako zakládající člen Deklarace odpovědného podnikání jsme se zavázali nejen rozvíjet naši firmu Teamium, ale i podporovat sociální podnikání tam, kde jsme doma. Naše firma má sice sídlo v Praze, ale hlavní centrum aktivit je v Brně, a tak se přirozeně nabízí, abychom byli i podporovateli vzniku SPointu a šíření moderního sociálního podnikání v Jihomoravském kraji,“ říká Honza Klouček, jednatel sociální firmy Teamium, která bude chod Centra sociálního podnikání zajišťovat.

Kontaktní osoby k TZ:

Ing. Jan Klouček, radní Deklarace a jednatel Teamium, jan@deklarace.info, tel: +420 602 571 838

Dita Havlíčková, tiskové oddělení Deklarace odpovědného podnikání, media@deklarace.info, +420 725 522 798