Domů » ZPRÁVY » ZÁKON O ISP PROŠEL II. ČTENÍM VČETNĚ SPORNÉHO BODU INTEGRAČNÍHO FONDU

ZÁKON O ISP PROŠEL II. ČTENÍM VČETNĚ SPORNÉHO BODU INTEGRAČNÍHO FONDU

Sněmovna v pátek 15. září ve druhém čtení projednávala návrh zákona o ISP, včetně několika pozměňovacích návrhů ( dále PN), návrh zákona nyní putuje do říjnového třetího čtení. Bohužel aktuální znění návrhu zákona není hned v několika bodech v podobě, která je snadno aplikovatelná v praxi.

Problematický je zejména PN týkající se Integračního rezervního fondu (dále “fond”), ten je vysoce nemotivační, navíc v současné podobě s nejasně čitelným dopadem. Jeho obdobu jsme nenalezli ani v legislativách o sociálním podnikání z jiných zemí. Specifikace tohoto PN byla bohužel sepsána a navržena bez reálné znalosti problematiky sociálního podnikání. O to více je nešťastné, že podání PN týkajícího se fondu bohužel nebylo se zastřešujícími organizacemi sociálních podniků vůbec projednáno. To považujeme vzhledem k důležitosti samotného vzniku zákona za velmi nestandartní.

Na základě dalších pozměňovacích návrhů ke zmiňovanému zákonu hrozí i zrušení diskutovaných benefitů pro sociální podniky (tj. vyšší limit náhradního plnění a zároveň zvýhodnění při veřejných zakázkách).

Aktuální znění návrhu zákona o ISP tak nenabízí žádné hmatatelné motivační benefity pro samotný vstup do registru, za to několik demotivačních. Zákon je pro rozvoj českého sociálního podnikání velmi důležitý, proto nám záleží na jeho znění. Schalovací proces budeme nadále sledovat.

Znění návrhu zákona najdete zde: https://www.odok.gov.cz/

Odkaz na návrh včetně pozměňovacích návrhů zde: https://www.psp.cz/sqw/historie.sqw?o=9&t=661

Naše původní připomínky před druhým čtením zde: https://odpovednepodnikani.cz/2024/05/8-pripominek